پروژه عدن ، اثر جیمز هالیس
عنوان اصلی این کتاب Eden project به معنای پروژه ی عدن یا بهشت موعود است که به طور کامل در همان فصول اولیه شرح داده می شود . هر چند کسانی که با آثار پیروان مکتب روانشناسی یونگ آشنا هستند بارها اسم ” پروژه عدن” را شنیده اند ، ولی ظاهرا لازم بوده که برای جذب مخاطبان بیشتر این اسم به عنوان عامه پسندتری به نام بهشت رابطه تغییر کند .
کتاب با این جمله در مقدمه ی مولف آغاز می شود :
تمام روابط با جدایی شروع می شوند و با جدایی پایان می یابند .
جیمز هالیس
از همان اول مشخص است که این یکی ، از آن نوع کتاب های روانشناسی که خیلی لطیف با موضوعات برخورد میکنند و مدام به مخاطب می گویند : همه چیز روبراه میشود ، نگران نباش ! نیست و شاید همین موضوع برای عده ای مثبت و برای عده ای تلخ و سنگین باشد . ولی به نظر من گاهی لازم است کتابی را به دست بگیرید که نه در ظاهر کلمات ، بلکه در درون به شما میگوید :
! Get up ! And get your shift together
ترجمه تحت اللفظی چندان مودبانه نیست ولی منظور این است که خودت را جمع و جور کن و از جایت بلند شو ! ( با کمی خشونت اضافه تر ! )
درباره ی جیمز هالیس
جالب اینکه صفحه ای به نام این نویسنده در ویکی پدیا وجود ندارد . هر چند در سایت شخصی اش اطلاعات مختصری تحت عنوان بیوگرافی ذکر شده . جیمز هالیس متولد اسپرینگ فیلد ایالت ایلینویز است که مدت ۲۶ سال در کالج های مختلف به تدریس علوم انسانی و جامعه شناسی اشتغال داشته . تغییر حرفه ی او به نویسندگی بعد از استخدامش توسط یک موسسه تحقیقاتی به عنوان تحلیلگر اصول روانشناسی یونگ در زوریخ آغاز می شود . تا بحال ۱۵ اثر از او به چاپ رسیده که تعداد قابل توجهی هم به زبان فارسی ترجمه شده اند .
ما می ترسیم که خودمان باشیم ، می ترسیم که کاملا مسئولیت را بپذیریم . از نظر بسیاری ، مسلما کسی به نام ” دیگری ” در دنیای بیرون وجود دارد که میتواند ما را از زیر بار این مسئولیت نجات دهد . مسلما باید یک نهاد اجتماعی ، یک خدای شخصی ، یک ” دیگری معجزه گر ” وجود داشته باشد که ما را از زیر بار سنگین و وحشتناک آزادی و مسئولیت پذیریمان رها کند…
بهشت رابطه ، در جستجوی دیگری معجزه گر ؛ جیمز هالیس .
خلاصه کتاب
عنوان فرعی که برای کتاب انتخاب شده احتمالا این ذهنیت را ایجاد میکند که قرار است توصیه هایی درباره ی بهتر شدن رابطه ی مان با دیگران دریافت کنیم . در حالی که مضمون اصلی کتاب ایجاد یک صلح درونی و توجه به خودی است که مدتهاست رها شده ، به این امید که دیگری بیاید و آن را کشف کند .
بهشت رابطه علاوه بر مقدمه شامل شش فصل با عناوین زیر است :
- فصل ۱ … باغ گمشده : به دست آوردن درکی از خویش
- فصل ۲ … رفتن به خانه : پروژه باغ عدن
- فصل ۳ … زوج ها : به هم پیوستن و از هم جدا شدن
- فصل ۴ … آگاه شدن از زخم های اروس
- فصل ۵ … اروس در سازمان ها
- فصل ۶ … نگاه خیره به سمت بهشت

فکر میکنم یکی از مشکلات ازدواج این است که افراد متوجه نیستند رابطه ی زناشویی چیست . آنها فکر می کنند که رابطه ی زناشویی یک رابطه ی عشقی ادامه دار است . اما این گونه نیست . رابطه زناشویی ربطی به شاد بودن ندارد . بلکه با ” تحول ” در ارتباط است و وقتی تحول محقق می شود ، رابطه ی زناشویی رابطه ای ایده آل خواهد شد . اما شما مجبور هستید تسلیم شوید ، مجبور هستید کوتاه بیائید . مجبورید درجا بزنید . شما نمی توانید صرفا چیزها را دیکته کنید .
نقد کتاب بهشت رابطه
درک کتاب برای کسانی که هیچ پیش زمینه ای از تفکرات یونگ و آثار دوستدارانش ندارند شاید کمی سخت باشد . ترجمه ای که من مطالعه کردم ( مرتضی نظری ، انتشارات بنیاد فرهنگ زندگی ) متاسفانه خالی از ایراد نیست. که البته سهم بزرگی از آن به گردن نبود کلمات مناسب فارسی برای جایگزینی خیلی از اصطلاحات است . ساده ترین مثال آن ، همین عنوان کتاب و تفسیر کلمه ی عدن میباشد که برای درک اکثر افراد بهشت ترجمه شده و در اصل به معنی مکانی است که آدم و حوا از آن هبوط کردند و سرآغاز قصه ی بشریت است نه سرانجام ما .
علی رغم تمام این ها ، بهشت رابطه کتابی بسیار در خور توجه است ، بخصوص برای آنها که چشم انتظار معجزه ای به نام عشق نشسته اند .