5 رمان ایرانی که باید بخوانید
رمان های ایرانی ، از سالهای دور ، با نویسندگان خوب و بد ، جایگاه ممتازی در بین خوانندگان کشورمان داشته است.
رمان های خوب، به ذهن خوانندهی انگیزه ، تجربه و اطلاعات میدهد و رمان های بد ، ذهن و ضمیر او را با کنکاشی دلخراش و شاید غیرقابل تحمل روبه رو میکند.
رمان ایرانی یا خارجی؟
رمان نویس ایرانی باید آنقدر قوی باشد که بتواند توجه خواننده را به خود جلب کند . این موضوع به ارتباط سازی و تلفیق فرهنگ یک جامعه و هنرمندی و قلم نگارندهی اثر مربوط است. هر چقدر قلم قویتر و بکرتر ، ارتباط خواننده با رمان و کتاب عمیقتر. از سالهای دور تاکنون نویسندگان خوب زیادی بودهاند که در بین عموم مردم ، رمان های شایسته و قابل تحسین داشتهاند.
رمان های ایرانی اگر به پردازش اطلاعات مربوط به زندگی واقعی ، مسائل روز اجتماعی ، سیاسی ، فرهنگی و… بپردازند ، نه تنها میتوانند جذابیت فوق العادهای فراهم کنند ؛ بلکه به رشد دانش عمومی کمک فراوانی خواهند کرد.
اگر جذابیت رمان های داخلی به زمینههای مشترک یک ملت برگردد ، نه تنها خوانندهی ایرانی ، بلکه خوانندهی جهانی هم میتواند از آن بهره کافی را بردارد. چنانکه ما با آثار مطرح و معروف نویسندگان سایر کشورها ارتباط قابل انکاری برقرار میکنیم.
از جملهی آثار خوب و دوست داشتنی در این زمینه میتوان به رمان های زیر اشاره کرد :
1- کِلیدَر : رمان بلندی در 10جلد از محمود دولت آبادی که به روایت زندگی یک خانوادهی کرد میپردازد . خانوادهی گل محمد قصهی کلیدر از غرب به شرق ایران مهاجرت میکنند و در این بین خواننده با بسیاری از رسوم و سنن اقوام ایرانی آشنا میشود. کلیدر نام کوهی است در خراسان . دولت آبادی در این رمان بلند قصد داشته به روایت همهی زیبایی های سنت اقوام ایرانی بپردازد. ممکن است طولانی بودن کتاب برای خوانندهی کم طاقت امروز سخت باشد ؛ اما بی شک بعد از اتمام کتاب آنچه که می آموزید برایتان دلچسب و خاطره انگیز خواهد بود.
2-بوف کور : اولین رمان صاحب سبک ایرانی که سرمشق بسیاری از نویسندگان دهه های بعد قرار گرفت. روایتی گنگ و رازآلود از صادق هدایت ، نویسندهی سراپا معمای معاصر . هدایت در این کتاب که برای سایهی خودش نوشته است به دو طریق داستان را روایت میکند. اول ماجرای مرد نقاشی که روی گلدان نقاشی میکشد و همیشه یک نقش تکراری دارد :
پیرمردی چماتمه زده زیر درخت سرو و دختر جوانی که به او گل نیلوفر هدیه میدهد.
این تصویر تبدیل به واقعیت میشود و راوی شیفتهی دخترک شده در نهایت دختر میمیرد و راوی برای اینکه دوست ندارد کسی بدن دختر را ببیند، جسد او را تکه تکه کرده و پنهاتی دفن میکند. در بخش دوم زن لکاتهای که با اعمال ناشایستش، شوهرش را که راوی داستان است مجبور میکند او را بکشد.
این رمان کاملا سمبلیک است.
3- سووشون : اولین رمان بلند توسط یک بانوی نویسندهی ایرانی. سیمین دانشور در این رمان زیبا به یادآوری اتفاقات سال1320 در شیراز میپردازد. سووشون یا سوگ سیاووشان ، نام مراسمی آیینی و سنتی لست که هر ساله در بعضی از مناطق کشورمان برای مرگ سیاوش ، پهلوان نامی شاهنامه برگزار میشود. کتاب سووشون ، ماجرای زن و مردی عاشق و جوان بنام یوسف و زری که با تمام توان در مقابل زورگوییهای خان میایستند. خان نمایندهی حکومت آن زمان ، با دسیسه یوسف را میکشد و همین ماجرا نقطهی عطفی میشود برای پایداری و مقاومت زری ، شیرزن داستان برای مقابله با ظلم حاکم بر جامعه.
4- روی ماه خداوند را ببوس : رمانی کوتاه و شیوا و پرمغز از نویسندهی سالهای نزدیک معاصر . مصطفی مستور در این کتاب زیبا ، به بررسی ماهیت و چیستی دنیا و شناساندن خالق هستی به خواننده را دارد. این کتاب خاص و بکر از زبان یک دکتر پژوهشگر برای رسیدن به جواب این سوال که خداوند وجود دارد یا خیر ، روایت میشود. مستور با زبانی زیبا ، به بررسی ماهیت جهان خلقت و هدف و غایت آفرینش آن برای اثبات وجود خداوند میپردازد.

5-کشتی پهلو گرفته : روایتی جذاب و شیرین و غمبار از زندگی بانو فاطمهی زهرا . سیدمهدی شجاعی در این رمان نوشت زیبا به روایت روزهای ِ آخر زندگی حضرت زهرا میپردازد. جذابیت این رمان به خاطر زوایهی دید چندگانهی آن است. این کتاب هر بار از دید یکی از بستگان و نزدیکان حضرت ، به بیان نکات شخصیتی بانوی دو عالم میپردازد. با وجود اینکه کتاب های مفصل فراوانی به شناساندن وجود نازنین دخت رسول اکرم ص پرداخته است ، اما این رمان کوتاه از بهترین آثار نوشته شده در این حوزه میباشد.

امیدوارم با خوانش این 5 کتاب زیبا و قوی به مضمون نهایی آنها پی ببرید و از آشنایی با نویسندگان مطرح ایرانی مسرور شوید.